Att ta ställning

Hallå i kylan!

Igår var det -10 grader när jag åkte hem från jobbet, kallt kan man säga. Kom på att jag inte har någon värme på i poolhuset där olivträden står. Skyndade mig att ställa ute ett konvektor element dit ut, hoppas det inte är försent, vore ju tråkigt om de skulle dö nu när jag klarat dem i över tio år.

Härom veckan kollade jag på en julfilm jag inte sett förut. ”Last Christmas” heter den. Tänkte först att det var en sådan där typisk amerikansk julfilm, men si så var det var det inte. Den hade ett budskap. Ett väldigt viktigt sådant.

Har du tagit ställning?!

Kan du tänka dig att donera bort något organ till någon annan om det skulle vara så att du låg hjärndöd och det inte fanns en chans för dig att överleva, men dina organ skulle kunna ge någon annan person ett nytt liv?

Det är ju så att har man inte pratat om detta med sin partner eller skrivit i donationsregistret, så blir det ens anhöriga som får ta det beslutet, om så är fallet och det är inget roligt beslut för anhöriga. Blir förvånad att det är så många som inte verkar ha pratat om sådana saker.

Jag tänker så här om jag kan tänka mig att ta emot ett organ av någon om jag skulle bli sjuk och behöva ett nytt organ, så måste jag ju också kunna tänka mig att ge bort ett om jag inte behöver det längre, för att jag är hjärndöd.

En annan sak jag funderat över, är att det är så svårt för anhöriga att avsluta en persons försäkringar, tidningar, alla betalkort och även sociala medier och mycket annat. Fick ett tips av min 25 åriga kollega att öppna Vita arkivet och skriva alla lösenord man har till sina olika ställen. Superbra tips, som jag ska ta tag i med det snaraste.

En annan julfilm som jag gillar och som jag numera kan varenda replik till är The Holiday, så mysig film.

Ha en fin kylig dag.

Kram Helena

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
  • Milla
    november 30, 2021

    Å ja visst kan jag tänka mig att donera! Nu vet jag inte riktigt hur det går med det om man haft cancer 🥴. Min svärmor gick bort hastigt för snart ett år sedan (och vägrade vita arkivet) o maken slet med allt med mobiler, konton mm. Framförallt mailboxen då hon hade så mkt mailvänner. Mycket sägs upp per automatik när dödsfallet går in i många system men det blir då svårt ändå med alla kontakter o veta vad som fanns. Tror Facebook har en funktion nu så anhöriga kan ta kontot snabbare, det är ju bra.
    Jag gjorde misstaget en gång för länge sedan att ringa tekefonbanken via makens konto o jisses vad ovett jag fick 😀 en del saker är väl bra om det är lite krångligt 🥴.
    Kram !