Halloj!
Vaknade med den där hemska
migränen i natt.
Inte tordes jag gå upp och ta tabletter heller,
för jag ville inte väcka Doris.
Skulle varit på utvecklingssamtal
med lilltjejen, men det gick inte alls
det fick pappan ta.
Är fortfarande inte bra, men så pass bra så jag kan vara uppe
och gå ut och kissa med Doris.
Det blev allt en omgång Lussebullar igår.
Jag gör samma varje år,
för jag älskar dessa,
de är så saftiga och goda.
Vill ni ha receptet så kommer det här.
Ca 25-30 st små bullar eller 18-20 stora
125 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar) + en sockerbit att mortla det med
ca 15 dl vetemjöl
russin om så önskas
Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran (mortla helst först tillsammans med en sockerbit). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. (gör den inte för tunn, då blir det inte så där härligt fluffiga bullar!)
Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Om man vill ha russin i så strö lite russin längs ena långsidan, den man sedan börjar med att rulla så de hamnar i mitten av bullen. (För extra saftiga mjuka russin brukar jag blötlägga dem en stund först)
Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar (jag använde Eldorados stora muffinsformar – riktigt stabila och bra!) Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt, då håller de.
Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.
125 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar) + en sockerbit att mortla det med
ca 15 dl vetemjöl
russin om så önskas
Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran (mortla helst först tillsammans med en sockerbit). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. (gör den inte för tunn, då blir det inte så där härligt fluffiga bullar!)
Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Om man vill ha russin i så strö lite russin längs ena långsidan, den man sedan börjar med att rulla så de hamnar i mitten av bullen. (För extra saftiga mjuka russin brukar jag blötlägga dem en stund först)
Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar (jag använde Eldorados stora muffinsformar – riktigt stabila och bra!) Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt, då håller de.
Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.
Receptet kommer från bästa Vickan
Vad gillar ni bäst lussebullar eller saffransbullar?
Ha en bra dag alla fina.
Kram Helena
Sallys hus
november 20, 2013å hej fina gumman!
Nu har jag suttit här o grinat o snörvlat..;)
Minnen….
ååå jag minns precis hur det var du vi hämtade hem vår lilla bebis..;)
Man fick inget gjort och kunde sitta o bara titta på henne i timmar…;)
Hon är ju bara helt bedårande er lilla sessa.. ååå den där lilla magen…hihi..den vill man allt pussa på..;) Måste få komma sen längre fram o gosa lite.
Jiises så mysigt det ser ut i ditt bad.. ååå det längtar jag med efter! Måste ta o införskaffa lite nytt badskum och några nya doftljus och njuta lite jag med.
Min lilla raring har varit hos frissan idag så hon är så mjuk o söt.. som när hon var valp.
Va duktig du är som redan bakat lussebullar. Jag tänkte jag skulle hinna det i helgen.
Kraaaaaam Katarina
Milla
november 20, 2013Hoppas du mår bättre nu! Själv har jag blivit snuvig idag och fått typisk hjärtklappning när det kommer skit i kroppen. Jag brukar baka saffransbullar som du, fast gör vaniljsmörfyllning. Fast de brukar inte gå åt de heller, vi äter inte fikabröd i den här familjen så det händer att vi äter saffransbullar på sommaren…. kram Milla
Ekenäsliv
november 20, 2013Å va gott!
Men hu då… Hoppas det gett med sig nu, migrän är inge kul..
Sköt om dig!
Kram Anna
Maria
november 20, 2013Fy vad jobbigt med migrän! Ta det lugnt och vila lite nu 🙂
Här äter vi inte mycket bullar, och mannen avskyr saffran, så det blir bara en sats lussebullar som bakas till Lucia i vårt hus. Men min mamma brukar baka ”vanliga” bullar med saffran och de är goda 🙂
Kram och krya på dig!
/Maria
P.s mysig bild på stenbrickan 🙂
House and Garden by Bia
november 20, 2013Mums va gott!!!…gillar både lussebullar och saffransbullar…..
kramisar bia
Pia Gustafsson
november 20, 2013Stackare, inte kul med migrän. Jag är ett saffransbulle freak så ditt recept ska testas.. Kraaam Pia
Livskraft
november 20, 2013Stackare, migrän känns som om man kunde vara utan.
Älskar lusse/saffransbullar.
Kram
Sabelhagens Olivlund
november 20, 2013De ser så jättegoda ut! Skriver ut receptet.
Jobbigt med migrän, stackars dig. Hoppas du mår bättre nu.
Ha det gott
Kram Maria
Villa Ell
november 20, 2013Nä fy för migrän hoppas den släppt under dagen! Mmmm vad gott det är med hembakta bullar, fast jag hoppar saffran 😉
Kram Sandra
Nina
november 20, 2013Åh så gott!! Ska jag testa. Hoppas migränen blir bättre, inge kul.
Hälsningar
Nina
Nina
november 20, 2013Åh så gott!! Ska jag testa. Hoppas migränen blir bättre, inge kul.
Hälsningar
Nina
Home2tiny
november 20, 2013Fy så trist vännen, hoppas verkligen att du mår bättre nu. Doris får gosa extra mycket med dig.. De där saffransbullarna ser syndigt goda ut. Kramisar Tina
svart vitt och rött
november 20, 2013Så jäkla jobbig den där sjukdomen är! I know! Suck och stön när man känner att det är på G! Skönt att du är på bättringsvägen! Jag gillar lussekatter… massor!! 🙂
House number 15
november 20, 2013Fy usch för migrän! Hoppas du mår bättre. Men guuu så söt liten Doris ni har skaffat er, får en att minnas när vi hämtade vår hund och hur liten, söt och hjälplös han var.
Nu blir jag sugen på att baka saffransbullar när jag såg dina goda eller så kommer jag över;)
Må gott!
Kram C
Annes vita rum
november 20, 2013Fy så trist!,hoppas det är över nu..Skönt att bullbaket är gjort:)Jag måste nog säga att jag är sämst på att baka saffransbullar,dom blir aldrig bra!Men det verkar gott med mandelmassa i,det har jag aldrig provat.Ska nog testa ditt recept!
Ha de fint med lilla valpen:) Kramizar
dnyahuset
november 20, 2013Åh, du din stackare, att ha migrän är ingen höjdare. Hoppas på snar bättring!
anettan
november 20, 2013Mmmm jag älskar saffran så det kvittar om det är i en bulle eller i en katt. Kram Anette
Liw /finalyan
november 20, 2013Är inte så glad för saffran öht, men nån slinker väl ner 😉
Hoppas att du mår bättre efter migränen och att den håller sig borta nu!
kram
Mirre Syr
november 20, 2013Oh, hoppas att du mår bättre nu!
LIFESTYLE by Sessan
november 20, 2013Stackare!!! Den där jäkla migränen alltså. Jag hade det mer eller mindre hela förra veckan, så jag lider med dig.
Tusen tack för recept, det skall jag testa till helgen. Behöver ett bra & gott, jag får nämligen ofta stenhårda lussekatter 😛
Kram & god bättring
dianasdrömmard
november 21, 2013Saffransbullar men lussekatter är obligatoriskt att baka 🙂 kram Diana
Titta in hos Thess
november 21, 2013Fy och usch för migrän :(((((
Hoppas att du känner dig bättre i dag.
Ja här ska minsann oxå bakas i helgen !!!!!
Dina ser riktigt härliga ut.
Kram Thess
Junitjej
november 21, 2013Så gott!