Dessert till nyår!

Blev tipsad av min kompis att
göra den här efterrätten.
Den är verkligen supergod.
Kräver lite tid men det är den värd alla dar i veckan.
Banoffee pie (av Lila Lindholm)
Räcker till 10-12 personer
RECEPT
Kexbotten 400 g digestivekex
175 g smör
Fyllning 800 g sötad kondenserad mjölk (2 burkar)
3 st bananer
4 dl vispgrädde
Brända mandlar 125 g sötmandel
1.5 dl florsocker
0.5 dl florsocker till separering
50 g mörk choklad, till garnering
Kexbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
  Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör.
  Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten.
Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
 
 Fyllning
Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten). Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens.
  Ta upp burkarna och låt dem svalna.
  Under tiden som mjölken kokar kan du göra de brända mandlarna.
 
 Brända mandlar
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden.
  Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
  Strö i resterande florsocker och blanda runt, slå upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från varandra. Låt svalna.
  Hacka mandeln grovt.
  Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna.
  Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager av skivad banan.
  Skeda sedan över grädden och toppa med mandel och riven mörk choklad. 
Här kommer ni till receptet 


Ha en riktigt skön lördag.
Här ska göras Göteborg. 
Kram Helena

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
  • Rebecca
    december 28, 2013

    Det ser otroligt gott ut!
    Kram och god fortsättning!
    //Rebecca

  • HOUSE of ADELA
    december 28, 2013

    Tack för recept det ser otroligt gott ut!:) Ha det fint i Göteborg med, vad roligt!!

    Kram
    Adela

  • Mirre Syr
    december 28, 2013

    Den är farligt god! 🙂
    Hoppas din dag blir bra!

  • Helena
    december 28, 2013

    Låter farligt gott….måste nog provas :-).
    Ha en fin dag i Göteborg!

    /Helena

  • Linda
    december 28, 2013

    Du, den där såg verkligen inte så dum ut. MUMS!

    Kram Linda

  • MITT VITA HUS
    december 28, 2013

    MUMS! Såg riktigt gott ut:)

    God fortsättning till dig fina!

  • Jeanette
    december 28, 2013

    oops, det låter som en riktigt smarrig gottebomb!

  • Sabelhagens Olivlund
    december 28, 2013

    Det låter underbart gott! Vilken smarrig efterrätt.
    Nu blir det nog crème brule här till nyår, men det kommer ju andra dagar:)
    Hoppas du hade det bra här i stan:)
    Kram Maria

  • Isn't she lovely
    december 28, 2013

    Oh den har jag gjort en gång – en klar tiopoängare=)
    Kramar!

  • Sofi
    december 28, 2013

    Hej Helena!

    Tack för tipset om efterrätten!
    Så mycket fina julklappar du fått! Kitchen Aiden skulle gärna få flytta hem till mig med;)

    Ha det gott!

    Kram på dig

  • Lena - gott för själen
    december 28, 2013

    Den har dottern gjort några gånger. Supergod.

    Kram Lena

  • Hanna
    december 28, 2013

    Vad gott det låter!

  • Fru Martinsson
    december 28, 2013

    Låter otroligt gott!! Ska testas en dag dock inte till nyår då blir det en favorit creme brüle. Hoppas du hade en toppen dag i Göteborg!

    Kram

  • anettan
    december 28, 2013

    Mmmmm så gott, jag har gjort den med jordgubbar….nästan snäppet godare. Kram Anette

  • Livskraft
    december 28, 2013

    Gissar att den är himmelskt god, hennes desserter brukar ju vara det.
    Kram

  • dianasdrömmar
    december 29, 2013

    Men mums, tror det blir chokladfondant här och kladdkaka till barnen kram Diana

  • A House With A View
    december 29, 2013

    Verkar supersmaskigt! Har hört talas om rätten förut men aldrig gjort den eller smakat, är jättenyfiken 🙂

    Och wow vilka klappar du fått, suck… vill också ha en sådan hushållsmaskin 🙂

    Kraaaaaaaaam aka

  • Dagar av lycka
    december 29, 2013

    Javisst är den alldeles fantastisk! Har också gjort den vid några tillfällen och jag säger bara mums 🙂

    Kram Anna

  • baraetthem
    december 29, 2013

    God fortsättning till dig!!
    Så gott det både såg ut och smakade:) Så fina klappar du fått, men så värd det ju:)

    Kram fredrika

  • Channal
    december 29, 2013

    Riktigt gott!!

    Ha det kul i Götet! KRAM Anna

  • OddStyle.dk
    december 29, 2013

    Det både lyder og ser rigtig lækkert ud 🙂 og din dessert være et rigtig godt bud nytårsaften…

    Rigtig godt nytår til dig og dine…
    Kram fra OddStyle