Att nå en ny tid som bevisar att man är äldre.

Posted on
Halloj!
 
Vi blir alla äldre, så är det bara.
När man var liten, då längtade man att få bli tonåring,
med allt vad det innebar. Man var påläst om allt.
 
Det är värre nu.
Vad vet ni om klimakteriet?
Oregelbundna blödningar och svettningar!
Ungefär så är det jag vet om klimakteriet.
 
Oregelbundna och massiva blödningar  har jag haft 
några år, som nu stoppats med hormonspiral och det är verkligen skönt.
Nu har svettningarna börjat. Rätt vad det är så börjar jag svettas
från ingenstans och det håller på någon minut, sedan börjar jag frysa
istället och så håller det på.
Nattetid är nästan värst, täcket åker av och det åker på.
Har väl accepterat att det skall vara så en tid nu, men så talade en kollega om 
för mig att det fanns preparat på 
apoteket som hon använde som var bra,
remifemin som innehåller läkesilverax.
Så nu har jag köpt hem det och skall prova om det har någon effekt
på vallningarna.
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu undrar jag om det är fler än jag som 
också nått den här akningsvärka ålderna,
där det dyker upp en massa symtom som man kanske
inte trodde hörde till klimakteriet, men som faktiskt gör det
och hur ni handskas med problemet 
om det nu är ett problem.
Det känns som ett ämne som vi måste prata om mer,
eller??
 
 
Ha en bra dag.
 
Kram Helena
 
 
 
 

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
 • Eva
  april 20, 2017

  Hej. Jag är nyss fyllda 56 och haft lite övergångsbesvär några år. Inte så mycket men det räcker! Värst är svettningarna på natten som du säger. Det lider jag mest av. Sedan tycker jag att det kan märkas på mitt humör, morr va arg jag kan känna mig… eller ledsen… eller superglad! Klart vi ska prata om det, då vet man ju att man inte är ensam om det!

 • Anonym
  april 20, 2017

  Övervikt och deppighet tycker jag är det värsta, att aldrig vara riktigt glad, att alltid oroa sig. Har också börjat få ont i mina leder och det är tydligen också vanligt i klimakteriet har jag läst. Svettvallningarna gick över efter ca. ett halvår för min del. Är snart 52 men känner mig som 70!

 • Annika
  april 20, 2017

  Det börjar smyga sig på sakterliga. Inte så kul faktiskt. Detta hade man ju helst varit utan. Ha en fin dag. Kram Annika

 • Lena - gott för själen
  april 20, 2017

  Jag har börjat få lite symtom på det, vad jag vet. Blödningarna kommer lite tätare. Det är nog allt. Väntar på mer jobbiga saker… Bra att du tar upp frågan. Alltid bra att prata om.

  Kram Lena

 • Milla
  april 20, 2017

  Gahh, jag vet allt om det här. Och det MÅSTE pratas mycket mer om det. Lyssna gärna på Läkarpodden där ett avsnitt handlar om klimakteriet och här på sidan https://www.svenskimago.com/podd/ finns 2 fantastiskt bra avsnitt om hormoner!!
  Jag har inte humörsvängningar, har direkt aldrig haft PMS, men gick ju in i klimakteriet på "kemisk" väg då för 5 år sedan och nu äter jag ju antihormonmedicin sedan dess. I vintras höll jag på att helt tappa allt, hade ständig hjärtklappning, ångestattacker så fort jag skulle sova. Ihop med svettningar, som jag ju lidit av sista åren men som blivit mycket bättre i perioder. På sommaren värst. Jag mådde riktigt risigt, och provade ju att avstå medicinen en månad drygt men det hjälpte inte och jag vill inte chansa och sluta med den. Hjälpen blev antidepressiv medicin i låg dos, som jag nu ätit i 3 månader och nu har det blivit sååå mycket bättre! Har visserligen sömnsvårigheter som vanligt men ångest och svettattackerna är så mycket lindrigare. Och hjärnan har slutat brinna, och skapa oreda i tillvaron. När jag lyssnade på podden om hormoner med Mia Lundin så fick jag så mycket ahaupplevelser om att koncentrationssvårigheter och annat hänger ihop med hormonerna det med. Träna är jätteviktigt för benskörheten och ledvärk, och för mig är ju kosten A och O, mår sämre direkt av socker och mjöl – svettas mycket mer och får olustkänslor. Det finns massor att göra, tycker absolut man ska ta läkarkontakt för man ska ju inte gå och må onödigt dåligt, vilket jag ju gjorde lite för länge 🙂
  Woman-power till dig Helena!

 • Jeanette
  april 20, 2017

  Jag känner till det alltför väl, började när jag var ca 43 och det slog ut i full kraft sommaren då jag var 45. Svettningarna och paniken då man står med sterila operationskläder på sig var fasansfull… jag klarade inte av det utan var tvungen att börja med östrogenplåster. Det är bättre men inte helt bra. Jag testade Läkesilverax innan jag började med östrogenet eftersom jag har propptendens, men det hade tyvärr ingen verkan alls på mig. Hoppas du klarar dig på det!
  Kram J

  • Helenas enkla vardag
   april 21, 2017

   Hej Jeanette! Gud så jobbigt att stå i operationskläder när svettningarna kommer. Det vete sjutton om jag skulle klara. Ja vi får se om läkesilverax hjälper, har inte testat så länge än. Undrar hur länge det kommer hålla på så här? Kram Helena

 • Mamma C
  april 20, 2017

  Jag blir 56 och trodde jag skulle slippa det där eftersom jag inte haft något tidigare. Men svallningarna på nätterna är värst. Men något med humöret har jag inte märkt något av. Men det räcker så gott med det här.
  Kram C

  • Helenas enkla vardag
   april 21, 2017

   Håller med dig! Svetteningarna på natten är verkligen superjobbigt. Jag har inte heller märkt något på humöret än! Kram Helena

 • Ekenäsliv
  april 20, 2017

  Jag ÄLSKAR din rätframhet!
  Bra att du skriver om detta, tror definitivt det finns många kvinnor som verkligen liiiider av klimakteriet tyvärr…
  Många kramar Anna

 • E
  april 21, 2017

  Bra att du tar upp det som det sällan talas om. Har inte några symtom ännu men det är väl en tidsfråga…. återigen toppen att du lyfter detta!

 • Titti
  april 21, 2017

  Åhh snälla du! Det ÄR jobbigt, URJOBBIGT! Har aldrig haft någon åldersnoja men nu känner man av både rynkor och svallningar…ja det tillhör men kul är det INTE! Både humör och kropp är i olag och det verkar som man bara ska stå ut tills det går över, ja ja…vem sa att livet skulle vara enkelt??!
  Ett bra och läsvärt inlägg från dig, toppen!
  Kram från Titti

 • Ann-Louise Andersson
  april 21, 2017

  Hejsan
  Visst är det orättvist att känna så här när man behöver krafter till barnbarn och åldrande föräldrar. Jag är 55 i år och har haft besvär i 5 år. Känns som jag inte kommer att bli den gamla Ann-Louise som jag var innan klimakteriet. Efter 2 år utan att ha sovit en hel natt började jag med östrogen. Jag hade svettningar hela tiden, det rann från nacken ner till knävecken, under brösten( blöt ). Hade svårt med konflikter, fick ej fram ett ord. Trötthet med stort T. Allt detta hör till övergångsålder mer eller mindre. Jag slutade med östrogen för ett tag sedan (åt en halv tablett) svettningarna har kommit tillbaka men inte lika mycket. Brinner inte för något lika mycket som förr. Lägger på mej extra kilo kring höfter och rumpa. Nu vill jag göra saker i lugnare takt. Det är bra att prata om detta ämne. Själv jobbar jag med nästan bara män, och har talat om för dom vad som händer i kroppen på kvinnor i min ålder. Nu får man försöka hitta ett nytt "jag". Känner att jag får duga som jag är med lite extra fyllighet. Önskar dej en trevlig helg. Du har en härlig blogg som jag följer. Kram från Ann-Louise

  • Helenas enkla vardag
   april 21, 2017

   Tack för din kommentar. Ja visst är det orättvist att man skall behöva känna så här. Jag var nog inte alls förberedd på att det skulle bli så här och då har jag det nog rätt lindrigt. Bra att prata om, så vi kan få förståelse och tröst av varann. Kram Helena

 • Anonym
  april 21, 2017

  Oj jodå det känner vi till 🙂 svettas konstant blöt på ryggen dagtid aldrig känna sig fräsch ; ju mer du oroar dig över att inte svettas när du precis duschat och bytt om till tex festkläderna och väntar på att åka iväg,,,, det är då det kommer svallningar svettigt blöt i ansiktet . Nätterna vaknar man av ett blött täcke och sedan kommer frossan (mannen delar med sig av sitt täcke så slipper jag upp och byta då nattsömnen är kass under denna period. Mitt började smyga igång efter 45 sedan pågick det ganska länge känns det som,,, sökte hos olika läkare men har oxå propprisk så inget hormonpreparat rekommenderas fast det vet ju du redan 🙂 . Jag provade det mesta från hälsokost goda råd tips hit och dit men inget hjälpte förutom mina löpturer i skogen ha ha då var jag ju ändå svettig 🙂 skämt åsido men jag fick till slut remiss av en kvinnlig gynläkare till förlossningen där en barnmorska förespråkade akupunktur , det hjälpte faktisk tog bort dom värsta topparna av svettningarna. Just nu har jag väldigt sällan dessa besvär men helt borta är dom inte . Ja när det var som värst orkade man knappt vara social utan man drar sig undan nä usch vilken jäkla tillstånd alltså ingen man önskar någon kvinna. Kram och lycka till

 • elisa
  april 21, 2017

  hej !! tack för bra blogg och för att du TAR UPP klimakteriet!! har haft svettingar ca 10 år-är 53år- började med att prova hälsokost preparat men inga hjälpte så till slut orkade jag inte längre utan började äta FEMANEST -hormon . ska ju inte äta det längre än 5år-enligt rek- så då slutade jag ju. Tillbaka till svett-terrorn ,tyvärr !! Märker att det blir bättre
  när man träna och inte äter socker ,ja mycket kolhydrater överhuvudtaget !! Men hoppet är det sista som överger en . Så lycka till

 • Lotta
  april 23, 2017

  Hej,
  Toppen att du tar upp detta. Jag har så många frågor men hittar inte så många svar. För mig kom det som en chock. Mensen började krångla vid 46. Det var det som gjorde mig chockad. Jag hade trott att det skulle börja typ vid 50. Mina symtom är svettningar men helt klart uthärdligt. Får sova hela nätter. Märker också som många andra att socker påverkar. Jag håller på med yoga och jag tror faktiskt att det är väldigt bra. Annars lider jag mer av ledont, torr hy, torrt hår, hemskt torra fötter och noll o då menar jag verkligen noll sexlust. Det är nog det värsta. Ingen annan som tappat sexlusten o har ngt tips för att få tillbaka den? Har ngn tips på vad jag gör åt onda leder? /Lotta 49 år.