Blev tipsad av min kompis att
göra den här efterrätten.
Den är verkligen supergod.
Kräver lite tid men det är den värd alla dar i veckan.
Banoffee pie (av Lila Lindholm)
Räcker till 10-12 personer
RECEPT
Kexbotten 400 g digestivekex
175 g smör
175 g smör
Fyllning 800 g sötad kondenserad mjölk (2 burkar)
3 st bananer
4 dl vispgrädde
3 st bananer
4 dl vispgrädde
Brända mandlar 125 g sötmandel
1.5 dl florsocker
0.5 dl florsocker till separering
50 g mörk choklad, till garnering
1.5 dl florsocker
0.5 dl florsocker till separering
50 g mörk choklad, till garnering
Kexbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
Sätt ugnen på 175 grader.
Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör.
Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten.
Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning
Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten). Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens.
Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten). Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens.
Ta upp burkarna och låt dem svalna.
Under tiden som mjölken kokar kan du göra de brända mandlarna.
Brända mandlar
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden.
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden.
Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
Strö i resterande florsocker och blanda runt, slå upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från varandra. Låt svalna.
Hacka mandeln grovt.
Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna.
Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager av skivad banan.
Skeda sedan över grädden och toppa med mandel och riven mörk choklad.
Här kommer ni till receptet
Ha en riktigt skön lördag.
Här ska göras Göteborg.
Kram Helena
Rebecca
december 28, 2013Det ser otroligt gott ut!
Kram och god fortsättning!
//Rebecca
HOUSE of ADELA
december 28, 2013Tack för recept det ser otroligt gott ut!:) Ha det fint i Göteborg med, vad roligt!!
Kram
Adela
Mirre Syr
december 28, 2013Den är farligt god! 🙂
Hoppas din dag blir bra!
Helena
december 28, 2013Låter farligt gott….måste nog provas :-).
Ha en fin dag i Göteborg!
/Helena
Linda
december 28, 2013Du, den där såg verkligen inte så dum ut. MUMS!
Kram Linda
MITT VITA HUS
december 28, 2013MUMS! Såg riktigt gott ut:)
God fortsättning till dig fina!
Jeanette
december 28, 2013oops, det låter som en riktigt smarrig gottebomb!
Sabelhagens Olivlund
december 28, 2013Det låter underbart gott! Vilken smarrig efterrätt.
Nu blir det nog crème brule här till nyår, men det kommer ju andra dagar:)
Hoppas du hade det bra här i stan:)
Kram Maria
Isn't she lovely
december 28, 2013Oh den har jag gjort en gång – en klar tiopoängare=)
Kramar!
Sofi
december 28, 2013Hej Helena!
Tack för tipset om efterrätten!
Så mycket fina julklappar du fått! Kitchen Aiden skulle gärna få flytta hem till mig med;)
Ha det gott!
Kram på dig
Lena - gott för själen
december 28, 2013Den har dottern gjort några gånger. Supergod.
Kram Lena
Hanna
december 28, 2013Vad gott det låter!
Fru Martinsson
december 28, 2013Låter otroligt gott!! Ska testas en dag dock inte till nyår då blir det en favorit creme brüle. Hoppas du hade en toppen dag i Göteborg!
Kram
anettan
december 28, 2013Mmmmm så gott, jag har gjort den med jordgubbar….nästan snäppet godare. Kram Anette
Livskraft
december 28, 2013Gissar att den är himmelskt god, hennes desserter brukar ju vara det.
Kram
dianasdrömmar
december 29, 2013Men mums, tror det blir chokladfondant här och kladdkaka till barnen kram Diana
A House With A View
december 29, 2013Verkar supersmaskigt! Har hört talas om rätten förut men aldrig gjort den eller smakat, är jättenyfiken 🙂
Och wow vilka klappar du fått, suck… vill också ha en sådan hushållsmaskin 🙂
Kraaaaaaaaam aka
Dagar av lycka
december 29, 2013Javisst är den alldeles fantastisk! Har också gjort den vid några tillfällen och jag säger bara mums 🙂
Kram Anna
baraetthem
december 29, 2013God fortsättning till dig!!
Så gott det både såg ut och smakade:) Så fina klappar du fått, men så värd det ju:)
Kram fredrika
Channal
december 29, 2013Riktigt gott!!
Ha det kul i Götet! KRAM Anna
OddStyle.dk
december 29, 2013Det både lyder og ser rigtig lækkert ud 🙂 og din dessert være et rigtig godt bud nytårsaften…
Rigtig godt nytår til dig og dine…
Kram fra OddStyle