Hur privat ska man vara, och hur mår alla egentligen?

Hej hej!

Solen skiner, men både igår och idag har vindarna varit kalla. Lite otippat, var inte beredd på de kalla vindarna, som gjorde att man helt plötsligt frös och en tröja åkte på.

Jag vet att många av er som läser här inne hos mig, känner det som att ni känner mig en smula, och så är det ju såklart.

Ibland lämnar man såklart en massa saker som är mer privata, som jag inte känner för att dela. Ni vet ju när jag skilde mig, då tog det drygt åtta månader innan jag berättade. Det var inte ens jag som skrev det inlägget, det var mina vänner som gjorde åt mig. Tänk så jobbigt det var då, men nu har det gått sex år sedan och jag kan säga att tiden läker ju alla sår.

Om jag bara vetat…

Just nu är det väldigt oroligt lite var stans, och jag undrar vad är det som händer?

Mår vi sämre just nu och vad beror det på, är det allt som hänt i och med pandemin, krig och ekonomi?

Eller är det att man blivit äldre och det händer mer som ex sjukdomar, otrohet, skilsmässor, livsleda, självmord, död, missbruk av både alkohol och droger mm

Det kanske är att det är mycket runt mig, eftersom man har det jobb man har och märker av det mer.

Jag känner i alla fall väldigt tydligt att det är mycket som händer just nu.

Hur är det hos er, är detta något ni märker av?

Hur gör man om man vet att någon är otrogen och man känner den andre som blir drabbad?

Hur tänker ni?

( jag gjorde så, att jag pratade med den som var otrogen och sa att den fick banne mig skärpa sig och berätta för sin partner, eller så skulle jag göra det)

Vad gör ni om ni vet att någon börjat med droger?

Vad gör ni om någon i er närhet mår så dåligt att den försöker ta sitt liv?

Jag är i alla fall en person som vill hjälpa allt jag kan, men ibland kan man verkligen känna sig otillräcklig, och det är ingen skön känsla.

Just nu lägger jag krut på många håll att få människor att få prata och jag lyssnar och försöka att få dem att se ljuset i tunneln.

Det är viktigt för mig att hjälpa till när jag kan, jag är inte den som stoppar huvudet i sanden och låta sådana saker bara vara.

Själv gick jag hos psykolog ett helt år efter min skilsmässa, och jag gick även och pratade när jag var utbränd.

Jag känner att man måste komma vidare, inte stanna i det gamla.

Samt för en tid sedan när jag kände att allt höll på att falla isär runt omkring mig.

Många av de jag känner har aldrig ens upplevt några bekymmer och jag brukar tänka att någon gång kommer de också få känna på sorg sjukdom och svek.

Hur vi hanterar allt detta beror på hur starkt KASAM vi har.

Jag känner en människa som har det starkaste KASAM man kan tänka, medans jag själv nog har ett lågt KASAM.

Där är vi väldigt olika och det är viktigt att förstå, särskilt när man ska vara ett stöd.

Ja ni hör vad funderingar och tankar som snurrar här just nu. Vad vill vi med våra liv, vi har ju bara ett, och det går fort fram.

Det jag kommit fram till, är att inte lägga energi på det som inte ger något tillbaka. Oärliga, falska och energikrävande människor behöver jag inte ha i mitt liv.

Oj vilket tungt inlägg det blev, men det är en reflektion, hur det är omkring mig just nu. Om jag fick önska något, så är det att människan inte skulle vara så himla egoistisk, och kanske tänka till innan den sårar en annan människa djupt.

Utan förstå att det är så många andra människor runtomkring som blir drabbade av vissa människors beteende.

Ta hjälp, när det behövs, varför inte må så bra man kan, när man kan ta hjälp.

Som sagt vi har bara ett liv

Hur tänker ni?

Kram Helena

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

12 Comments
 • Mia
  maj 21, 2024

  Ju äldre vi blir det mera livserfarenheter har man ju på både gott och ont, själv tycker jag att man hör fler som blir sjuka i bland annat cancer , både som man känner och inte känner. Håller med dig att man skall umgås med personer som ger energi och inte med dom som tar energi, givetvis skall man lyssna och hjälpa andra så gott man kan bara man inte tar på sig för mkt och själv börjar må dåligt , kram till dig ❤️

 • Pernilla
  maj 22, 2024

  Vilket jätteviktigt inlägg, så fint att du tar upp sånt som många oftast inte vill eller vågar prata om. Du och jag är ungefär lika gamla, och jag tycker att jag ofta hamnar i precis dessa tankar. Jag är gift, har ett jättebra liv, utåt sett finns det nog ingen som kan ana hur mycket jag grubblar och funderar, för det gör jag. Hur ska man orka räcka till för alla, barnen, vänner, grannar, jobb osv, jag har mer och mer ett behov att få vara själv. Tänker ofta på att jag borde vara tacksam för det liv jag faktiskt lever, och det är jag men ändå är det som att något skaver och jag kommer inte på vad det är.
  Jag tror att sociala medier har en del i detta, för hur jag än försöker att inte jämföra mig med andra så gör jag nog det. Känner inte igen min kropp längre, humöret pendlar och jag har lätt till tårar för ingenting, samtidigt kan jag vara så lycklig och glad över alla fina vänner, mina barn och barnbarn och allt jag får uppleva men min fina man, varför känns det ändå inte riktigt bra?

  Så jag uppskattar dina inlägg mycket, det känns som jag känner dig och du verkar vara en sån fin vän.
  Tack för att du skriver så öppet och ärligt om hur livet kan vara.
  Kram från mig.

  • helenavi
   maj 23, 2024

   Hej Pernilla och tack för dina fina ord. Tror vi är många som grubblar mer när vi passerat menopaus, vet inte om det tillhör klimakteriet. Har hört många som mår sämre psykiskt när de kommit i klimakteriet. Man kanske skulle utbilda sig, så man får mer kunskap i ämnet…Jag tror också att sociala medier, ger en bild som verkar så perfekt, så vi känner oss sämre än alla andra. Även om vi vet att bilderna är tillrättalagda, så är vi lättlurade och tror ändå att alla har det så perfekt. Jag har börjat känna behov av att bara vara hemma själv i veckorna, njuter av det för fulla drag. Tittar knappt på tv heller, tror min hjärna behöver vila lite mer. Går också på medicinsk yoga, för att få ner stressnivåerna i kroppen och bara slappna av. Ta hand om dig och var din bästa vän.
   Kram Helena

 • Anne
  maj 22, 2024

  Vad betyder KASAM?

  • helenavi
   maj 22, 2024

   Hej Anne! KASAM betyder känsla av sammanhang
   //Helena

 • Birgittha Johansson
  maj 22, 2024

  Vilket öppet och bra inlägg, många som känner så här men vill/vågar inte ifrågasätta person/personer.

 • Milla
  maj 22, 2024

  VIlket fint inlägg, så värdefullt mitt i det rätt mainstreamiga sociala medier flödet. Håller med Pernilla ovan som skriver så bra. Vi är äldre (jag är ju som du) och livserfarenhet och annat ger förändringar i omgivningen. Jag är själv den som grubblar mycket och känner ett stort behov av att avskärma mig, samtidigt som vara del i ett sammanhang är oerhört viktigt. De frågor du har här har jag lyckligtvis sluppit en del av. Inga enkla frågor, droger och otrohet har vi sluppit i vår närhet, men oj om det skulle hända, hur jag skulle göra då vete tusan! Min man har en vän som det knakar lite runt, och han coachar och pratar, så det är inte min roll i det hela lyckligtvis. Det känns som att det i vår ålder o omgivning just nu varit mest runt jobbet med gamla föräldrar och hur man hanterar sorg och syskonhantering och andra livsval framåt i och med det. Och barn som är vuxna som kanske inte helt mår bra. Vi har ju drabbats ganska hårt i min lilla familj med sjukdom och det har nog påverkat oss mer än vi vill låtsas om, eller ibland hamnar jag i tankar då jag inser att många runt oss glömmer det, eller också så är det inte så men ingen pratar om det. När allt snurrar runt i huvudet av galenskap har jag lättare att ta till att vara känslosam runt grannens skilsmässa än att min egen son har spridd cancer och hur vi alla tvingas leva med det, ett förhållningssätt man inte önskar någon. Ibland är man den sköraste, ibland superstark. Men jag tror att man ska lita på sin intuativa känsla ofta mot sin omgivning och sig själv, lite jäklar anamma när det behövs. DU tänker helt rätt där!
  Och tack för introduktion till KASAM – nu hittar jag massa intressant kring det, grubblande vardagspsykolog som man är 🙂 — Stor kram till dig Helena

  • helenavi
   maj 23, 2024

   Hej Milla! Tack för att du delar med dig, och det måste kännas oerhört jobbigt med sjukdom hos sina barn, det ska ju absolut inte vara så, tänker man ju. Tur man kan växla och vara skör ibland och kunna vara starkare ibland….Ja KASAM är intressant, för vi är så olika som människor och hanterar saker väldigt olika. Kram på dig

 • Birgitta
  maj 22, 2024

  Jag märker att alla är egoistiska och tror att de ska få leva i all oändlighet.
  Så trodde jag också när jag var ung.
  Men när man blir äldre, blir man mer ödmjuk och fattar att livet går mot sitt slut.
  Jag har varit för snäll och låtit folk behandla mig illa.
  Glad att jag har blivit starkare nu, och inte tar nån skit längre.
  Jag har alltid varit ärlig och det gör att man mår bättre än många andra, tror jag.
  Jag är emot otrohet och oärlighet.
  En riktig vän berättar om man vet om det.

 • E
  maj 22, 2024

  Som vanligt ett bra tänkvärt inlägg, jag tänker att det nog är lite åldersrelaterat att grubbla och fundera. Många fina svar från läsare som beskriver det som jag själv tänker o känner. Jag tänker att du måste vara ett toppenbra stöd i en ev kris just pga din egen erfarenhet iom skilsmässan. Själv har jag lite kaotiska vindar i livet – surfar med och hoppas att det blåser över och blir som det är menat. Kram på dig! Ps af jag begrep innan du skrev om det på bloggen att du separerat så kanske är du mer transparent än du tror 😍

 • Anneli
  maj 24, 2024

  Hej Helena,

  Viktigt och fint inlägg. Jag är 55 år och känner som du gör. Mycket händer runt oss nu. Jag tror att det kan bero på var vi befinner oss i livet, medelåldern, men också vad vi väljer att exponera oss för. Jag har alltid följt nyheter men har bestämt mig för att inte göra det i lika stor utsträckning längre på grund av allt elände i världen som jag inte kan påverka men som påverkar mig psykiskt. Jag skapar min egen bubbla och väljer vad jag släpper in. Man skall också komma ihåg att hemskheter säljer nyheter samtidigt som man sällan rapporterar om positiva saker.

  Jag är som du, jag vill finnas för mina nära och kära som går igenom svårigheter. Stötta, lyssna och hjälpa till. Du verkar vara en stark, fin och lojal vän. Jag har förstått att du är sjuksköterska och då ser du dagligen många sjuka människor och stöter på sorg, och sådant sätter livet i perspektiv. Du vet vad som är viktigt i livet på riktigt.

  Går man igenom sorg och får erfara svek och andra svåra situationer som man får ta sig igenom så blir man till slut en stark människa av livserfarenhet plus att man får vara med om att man kan ta sig igenom mer än man tror och att man sedan kan komma ut på andra sidan, ofta som lite förändrad och med en masa nya livsinsikter som man kan dela med sig av längre fram om någon behöver det. Jag har också genomgått en superjobbig skilsmässa, drabbats av utmattning samt fått erfara grav arbetsplatsmobbing (vuxenmobbing). Livet såg riktigt tufft ut just då men nu några år senare inser man att livet går vidare och att ibland måste allt falla isär för att något nytt skall kunna växa fram. Men sorgen över att livet inte blev som man hade trott kan stanna kvar ganska långe. The death of a dream, som jag tänker om mitt äktenskap.

  Det där med hur mycket man vill och väljer att dela i sin blogg (har egen blogg sedan 2010) är upp till var och en. Vi är alla så olika. Jag har nog delat ganska mycket på ett personligt sätt men fortfarande varit ganska privat.

  Så fantastiskt fint att du har hittat vidare i livet. Jag är så glad för din skull. Allt blir som det ska till slut. Man får lita på processen. Det är bara att följa med 🙂 All lycka till till dig!

  Varm kram,
  Anneli

 • Lena
  maj 27, 2024

  Mycket fint inlägg och jag håller med dig 100 percent.
  Lever just nu i mycket oro och sorg, men vet av erfarenhet att det kommer bli bättre och att alla svåra erfarenheter är ofta till nytta och lärdom senare i livet.
  Har inte alltid haft tid att läsa din blogg, men förstår att du är en fin människa och god vän. Jag gläds att läsa om hur ditt liv har blivit så bra och hur du trivs med ditt ”nya” liv. Det inspirerar säkert många andra som går igenom svårigheter.
  Tack fina Helena❣️