God rostad tomatsoppa

Innehåller annonslänkar till Åhlens

Hallå!

Trodde jag skulle klara mig rätt bra från träningsvärken, men nu är den värre än värst, särskilt låren men även ryggen och bålen. Men med tanke på hur otränad jag är så borde jag ju få träningsvärk bara att gå in på ett gym.

Men hörni jag måste bara fråga. Vi stod bredvid en kille/man som luktade så mycket svett så det knappt gick att andas, vi var tvungna att gå ifrån platsen där han stod. Men det jag undrar är, känner man inte att man luktar svett? Jag luktar alltid på mina kläder om jag någon gång får för mig att jag ska använda dem mer än en dag och då känner jag direkt om det luktar svett. Vad säger ni, tror ni folk känner om de luktar svett?

Nu till receptet jag lovade er på instagram. Jag kollade nyhetsmorgon en dag och då gjorde de denna soppa och den såg så god ut, så jag bar tvungen att prova.

Till 4 personer

 • 1 kg kvisttomat (romantica el mindre plommontomater)
 • 0,5 vitlök
 • 1-2 rödlökar
 • 2 msk olivolja
 • 5 dl vatten
 • 2 grönsaksbuljongtärningar
 • 1-2 dl vispgrädde
 • salt
 • peppar

Vitlöksbröd

 • 0,5 baguette
 • 50 g smör
 • 1 klyfta vitlök
 • 2 msk persilja, hackad

Till servering

 • gräddfil
 • färsk basilika

Gör så här

 1. Rostad tomatsoppa
  Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Skär tomaterna på hälften eller i kvartar. Skala och skär löken i mindre klyftor. Halvera vitlöken tvärs över på vitlökens ”midja”, behåll skalet på.
 3. Lägg allt i en form och ringla olivolja över. Lägg i vitlöken så att den har snittytan uppåt.
 4. Sätt in i ugnen 40-50 minuter tills tomaterna och vitlöken fått färg och blivit rostad.
 5. Koka under tiden upp vatten och buljongtärningar i en kastrull.
 6. Ta ut tomaterna ur ugnen. Ta den halverade vitlöken och pressa ut vitlöken som nu blivit mjuk och härligt rostad. Släng bort skalet.
 7. Lägg ned tomater, lök och vitlök i buljongen, låt koka ihop ett par minuter.
 8. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i blender.
 9. Tillsätt grädden och fortsätt mixa soppan. Smaka av med salt och ganska mycket nymalen svartpeppar.
 10. Vitlöksbröd
  Skär baguetten i skivor.
 11. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt riven vitlök och hackad persilja.
 12. Lägg i brödskivorna och stek dem till gyllene färg på bägge sidor. Salta lätt.
 13. Servera soppan i skålar toppad med lite gräddfil och färsk basilika. Bjud med vitlöksbrödet.

Receptet kommer härifrån och det var både enkelt och supergott. hade tänkt bjuda en väninna på lunch, men hon blev sjuk som alla andra blir nu. Men P och jag åt den istället och jag hade med den till jobbet i helgen. Jag hade halverat receptet och det räckte till tre rejäla portioner.

Mitt porslin hittar ni här och tyvärr finns det inte i butik i Örebro län, vilket är skandal i mina ögon. Peppar och saltkar hittar ni här Besticken är Georg Jensen, men jag kan för mitt liv inte hitta dem, så jag vet inte om de utgått?

Japp då tar vi tag i dagen, så gott det går, med denna värk.

Kram Helena

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

9 Comments
 • Annika S
  januari 19, 2022

  Wow! Den soppan ser magisk ut. Skall absolut testa receptet. Tack för det!
  Vidrigt när någon stinker svett. Har varit med om liknande situation som du. Helt obegripligt att personen själv inte känner något, eller struntar i det.

  • Sophie
   januari 19, 2022

   Tänker att de kan vara så att personen lider av en sjukdom ( jobbade med en förut som luktade jättemycket svett, och de var nåt med hans köttlar.. oavsett deo, dusch osv så luktade det jättemycket ) kan tro att man kanske vill stänga in sig och personen kanske gjort ett jättestort steg med att våga vara ute bland folk trots lukt men sen finns de såklart dom som kanske inte bryr sig heller ! Tycker mest synd om personen som kanske lider !!

 • Åsa
  januari 19, 2022

  Vidrigt med folk (oftast män) som stinker svett på gymmet..! Vet att många av dem resonerar som så att ”det är manligt att lukta svett” och ”vaddå, man är väl på gymmet för att svettas”. Dessa personer brukar även strunta i att torka upp sina svettpölar under sig eller torka av maskinerna de använt. Skitäckligt. Har faktiskt klagat hos personal på Nordic Wellness (där jag går) att de borde uppmana folk till schysst hygien på något sätt, men det är som att man tror att man kränker folk då. Vi svenskar är ju ett lättkränkt folk vad det verkar…

 • Majsan
  januari 19, 2022

  Kan ju vara så illa att han inte har nått luktsinne.
  O då känner han ju inte att han stinker.

  • helenavi
   januari 19, 2022

   Så måste det ju vara! Han har säkert haft covid och förlorat lukt och smak🤔

 • Evamarie
  januari 20, 2022

  Tack för receptet. Lagade igår. Så god!!
  Tack för en härlig blogg!!!

 • Lena Latvalehto
  januari 21, 2022

  Tack för inspirerande mattips! Det låter väldigt gott! Jag får väl helt enkelt ta reda på det och provlaga. Kanske passande när jag ska ha tjejträff framöver…

  Ha en fin fredag och en trevlig helg!

  Kram

 • Jeanette
  januari 21, 2022

  Soppan verkar himla god!
  Kan det vara så att besticken är Global? Därför du inte hittar dom på GJ
  Trevlig helg, kram

 • Agnetha
  januari 21, 2022

  Tänkte också som Jeanette. Kan det vara från Global besticken? Ser ut så, tycker jag. Riktigt snygga!