Vadstena tips

Posted on

Hej hej!

Jag får ofta frågor om var man ska äta i Vadstena och vad man inte får missa att besöka. Inser att jag skriver det så ofta, att nu får jag göra ett inlägg om detta. Nu är jag ingen Vadstenabo på heltid, utan bara på deltid och har bara haft äran att vistas i Vadstena i fem år, så jag har inte upptäckt allt, utan bara en bråkdel.

Men om jag får tipsa om restauranger för lunch först och främst

Klosterhotellet har hög standard på mat, passar bra för helglunch med familjen, eller om man firar något. I fin miljö serveras vällagad och fin mat. Utanför hotellet finns tältet som serverar lite enklare lunch.

Borgmästaren på torget, serverar enklare lunch.

Ladugård 206, ligger ett par km utanför Vadstena, och de har buffé med mycket gott att välja på, ett plus är att det finns en liten saluhall i samma lokal, samt inredning och kafferosteri, så besöket tillgodoser de flesta.

Bageri Hamilton, som är ett bageri, men där kan man köpa goda smarriga smörgåsar, annars är deras bakverk fantastiska, och gott bröd. Nu har de också utökat med en lokal till där man sitter och fikar mitt inne i en inredningsbutik.

Det finns många fler lunchställen att välja på, men dessa är de jag rekommenderar.

Det finns flera fik, jag har varit på Hamiltons bageri och slottscaféet, men det finns några fler att besöka.

Vill man äta middag i Vadstena, då rekommenderar jag;

Klosterhotellet igen, fin vällagad mat i en fantastisk miljö, behöver bokas.

Restaurang Hörnet, en populär restaurang, med spännande meny. Får höga poäng på TripAdvisor, måste bokas en bra tid innan besöket.

Bakgatan, är också en restaurang som bjuder på fin vällagad mat, en resa för smaklökarna, måste också bokas innan.

Samma sak här, det finns fler restauranger, men det är dessa jag rekommenderar.

Vad finns mer att göra i vackra Vadstena, förutom att vandra på de mysiga gatorna, så finns det många fina butiker, bara att det finns tre inredningsbutiker, Kopp och Kanna, Pomerans, Hamiltons bruk, samt Ladugård 206, lite utanför Vadstena. Sedan finns en byggnadsvårdsbutik med mycket spännande saker, de heter Stilepok. Min lilla blomster ateljé bjuder på fina växter och lite inredning.

Klädbutiker finns något för alla. Mrs Manfred, som säljer märkeskläder, även Mr Manfred för den stilmedvetna mannen. Strandbergs mode, familjeföretaget från 1897, som folk från hela Sverige åker till för deras stilmedvetna kollektion. Sedan finns MIXX mode som säljer både barn och kvinnokläder. Tre systrar säljer kläder för den mogna kvinnan, har också en del inredning. Bond fashion & design.

Sedan finns flera antikaffärer, två saluhallar, en på stan vid torget och en på Ladugård 206, med mycket godsaker. Vill man åka lite längre bort finns riktigt fina skaldjur av fin kvalité, Marcuskräftan, så ta med frysväskan och du kan handla med när ni åker hem, eller varför inte sitta vid Vadstenas strandpromenad och äta skaldjur och titta på solnedgången. Dom har öppet alla dagar.

Det finns två spa hotell, Hotell Starby, som passar bäst för kompisarna, eller en aw. Sedan finns Klosterspat, med sin gregorianska musik, som inger lugn och ro, så det är bara att välja.

Vart ska man bo då? Kloster hotellet har många vackra rum, utplacerade runt hela centrala Vadstena. Starbyhotell, lite enklare hotell, men med sitt spa och en jättefin park utanför.

21 ans logi, har jag vänner som bott och varit nöjda,

Kung Starby ett fint B&B. som får många fina betyg.

Kommer man med husbil, måste man boka plats på nätet innan ankomst, verkar vara ett högt tryck på platserna som ligger alldeles vid vattnet. Lite utanför Vadstena ligget Vadstena Camping, som har både stugor och plats för husvagnar och husbilar. Verkar vara populärt att vara där, för det ligger vid en långgrund strand och det verkar finnas en massa kul om man har barn.

Det finns något för alla i Vadstena, den lilla staden som lever året om.

Detta är ett axplock av vad som finns i Vadstena.

Hoppas ni hittar till Vadstena någon gång, väl värt ett besök, men undvik söndagar, då det mesta är stängt.

Har ni besökt denna lilla vackra stad? Vad har ni för minnen därifrån?

Kram Helena

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
 • Mari-Anne
  juli 2, 2024

  För 18 år sen gifte vi oss i Vadstena lilla Rådhus. Vilken upplevelse! ❤️

 • Maria
  juli 2, 2024

  Vadstena är så fint och det finns så mycket att se där. Brukar åka till 21:ans tyger när jag ska köpa tyg. Trevlig butik med bra utbud. Även varit på slottsvandring. Staden är väl värt ett besök.

 • Annika
  juli 2, 2024

  Så mycket fina tips! Får nog ta mig till Vadstena nu i sommar. Jag har bott på Klosterhotellet med jobbet en gång. Verkligen fint. Vi åt gott och fick också göra ett besök i vinkällaren. Senare var vi på nattvandring på slottet. Såg inte så mycket av Vadstena för övrigt men nu är det nog dags för ett besök. Tack för dina tips!