Mitt i smeten

Posted on

Heej!

Ja som ni vet så jobbar jag på Thoraxintensiven som ligger i samma korridor med allmänintensiven. I den tid vi hamnat i, där man ser till att alla skall hålla sig hemma för att undvika smitta av detta Covid 19, så är det vi som jobbar på intensiven som kommer exponeras för de svårast sjuka människorna, vi kan inte välja om vi inte vill vara på jobbet, vi kan inte stanna hemma och som det ser ut så förstår jag att jag snart kommer få bosätta mig på jobbet och jobba dygnet runt. Vi har respiratorer men inte personal som kan sköta en respiratorerna så vi kommer gå runt på lite personal och hoppas att inte vi blir sjuka, för vem ska då vårda alla sjuka? Anledningen att det inte finns så många utbildade intensivvårdssjukskötersor är att det lönar sig inte att läsa denna vidareutbildning då det inte ger mer än någon tusenlapp mer i lön, men ansvaret blir mycket mycket större, det är inte värt att vidareutbilda sig, så sjukvården kommer få gräva djupt för att hitta folk som kan sköta en respirator. Det är nu det visar sig hur man prioriterat sjuksköterskors löner. Ja jag kanske låter hård, men nu är det allvar och det kommer visa sig snart. Vi har ju också jobbarkompisar som finns i riskgruppen som kan bli svårt sjuka, så jag är faktiskt lite orolig för dem som måste bli exponerade för smittan.

Sjuksköterskor är ett lojalt folk som ställer upp så långt de orkar, så visst finns en liten Florens Nightingale i oss alla, och jag tror att det finns en massa gamla intensivvårdssjuksköterskor som gör något annat idag som kommer höra av sig och hjälpa till, för det kommer behövas. Det känns som vi hamnat i ett krig, fast ingen blir skjuten eller skadad, utan alla får problem med andningen och stort behov av respiratorvård.

Jag kände i helgen att det trappas upp och snart kommer det vara hur mycket som helst.

Jag är stolt att vara sjuksköterska och jag är ännu mer stolt att vara utbildad intensivvårdssjuksköterska och jag känner att nu när det är vi som behövs så kommer jag vara på det rätta stället, fast med en viss oro, hur det ska bli, kommer vi klara alla som kommer komma, vi har redan sett en ökning. Har redan fått hintar om att sommarsemestern ryker och det känns förstås jättetråkigt och jag hoppas den prognosen inte stämmer.

Så alla ni som är i riskgruppen, håll er hemma, så ni slipper exponeras för smittan

Kram på er

Helena

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

12 Comments
 • Sallys hus
  mars 23, 2020

  Ni är våra sanna hjältar <3
  Ta hand om dig gumman…..du måste vila också…annars blir ju ingen hjälpt.

  Puss o kram
  Katarina

 • Villa Ryttarängen
  mars 23, 2020

  Bra jobbat och bra skrivet. All eloge till er inom vården. Själv är jag hemma och aktar mig som bara den. Kram Pia

 • Maria Wiker
  mars 23, 2020

  Heja, heja ni som jobbar och sliter på våra sjukhus! Jag hoppas verkligen att ni får en REJÄL uppskattning för vad ni gjort/gör/kommer att göra.
  Var rädd om dig mitt i allt!
  Kram/Maria

 • Mia
  mars 23, 2020

  Så bra skrivet! Heja, heja ni som gör så fina insatser inom vården, nu i kristider och även annars. Jag arbetar på ett av landets universitet där vi utbildar sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Hoppas verkligen att era insatser blir värderade så att ni framöver kan få den lön ni förtjänar och att tillräckligt mycket personal kommer att finnas så att anställda inte behöver gå på knäna. Det får vara slut med besparingar inom vården! Det måste finnas andra områden man kan spara på. Tack för att du och ni andra kämpar på och tack också för en fin och trevlig blogg. Kram!

  • helenavi
   mars 24, 2020

   Hej Mia! Ja i nöden prövas vännen sägs det och det kan man ju säga nu. Tur vi inte är en massa karlar, utan människor med empati som älskar sitt jobb.
   Kram Helena

 • Catarina
  mars 23, 2020

  Ni är våra hjältar. Var rädd om dig!
  Kram Catarina

  • helenavi
   mars 24, 2020

   Hej Catarina! I dessa dagar känns det ändå som man har valt rätt yrke och jag hoppas någonstans att folk förstår det.
   Kram Helena

   • Catarina
    mars 25, 2020

    Min dotter arbetar på barnintensiven och hon berättar ofta om frustrationen över att inte riktigt räcka till, men säger ändå alltid att hon inte skulle vilja byta bort sitt jobb för det ger så otroligt mycket. Uppskattningen från barnen och deras föräldrar ger massor av styrka. Ni är väl unnade mer pengar i lönekuvertet, hoppas verkligen att det blir så!
    KramCatarina

 • Haide Karlsson
  mars 23, 2020

  Tack för allt ni gör för oss alla. Kram Haidi o Olle ❤

  • helenavi
   mars 24, 2020

   Hej Haidi, är det verkligen du, min gamla vän, eller kan det vara möjligt att det finns fler som heter Haidi och Olle?
   Kram Helena

 • guld diskbänk
  mars 25, 2020

  riktiga hjältar guld värda

 • ulrica
  mars 25, 2020

  Jag tror att jag bara sällar mig till hyllningskörerna och är djupt imponerad av ditt och dina kollegors enorma engagemang och arbete i dessa tider, och alla andra tider också!! Jag har aldrig varit gjord för vårdarbete, men det är ett yrke där man verkligen gör skillnad och det kan jag sakna när jag sitter bakom min dataskärm dagarna i ända. Så heja heja.. du är enastående. Glöm aldrig det <3.

  KRAM Ulrica