Vänern runt på två dagar

Posted on

Innehåller annonslänkar till Ellos

Lindex och Booking

Hej hej!

Vädret är inte på topp, men vi försöker göra det bästa av det, så i tisdags eftermiddag packade vi varsin väska och tog bilen för att åka Vänern runt. Väldigt kul och jag har höjt på ögonbrynen flera gånger, så mysigt.

Vi startade egentligen i Karlsborg, men där vet jag inte vad som hänt, vi hade tänkt äta på Isas brygga men den restaurangen hade konkat, så det blev ett sibyllahak, kanske inte riktigt vad jag förväntat mig i en sådan turiststad som Karlsborg.

När vi däremot kom till Mariestad blev jag mäkta imponerad av deras hamn, med en massa hamnrestauranger och bra uppstyrt för både båtar och husbilar. Stan var jättemysigt, med en massa butiker och restauranger. Vi tog en glass nere vid hamnen och tyckte att gud vad bra de satsat på turismen.

Så väldigt glatt överraskad.

Sedan åkte vi bara förbi Lidköping, för där var vi för tre år sedan och kollade det imponerande Läckö slott, så har man inte besökt det, så tycker jag absolut att man ska göra det. Där finns också en hamn och bra ställen att stå med husbil, bla Spiken, men det missade vi när vi var vid Läckö slott. Om den resan kan ni läsa här

Vi fortsatte mot Vänersborg och Ronnums herrgård, som ligger straxt innan Vänersborg vid Vargön, här kommer ni till deras sida. Där fick man ha med hund, så mycket därför att vi valde det stället. Sedan var det väldigt fint och maten var jättegod. Det som drog ner betyget lite var att hundrummen låg i ett anex nedanför själva Herrgården och de rummen var inte så fräscha. Men överlag helt ok om man tar hela vistelsen. Minus för hundrummet och att de inte hade billaddning.

Onsdag förmiddag checkade vi ut och åkte in i Vänersborg. Ännu ett ställe som jag blev helt imponerad av. Så vackert och också mycket affärer och restauranger.

Såg nog tre ställplatser och en båthamn som verkade mysig. Nu hade vi nyss ätit frukost, så det blev mest Dorispromenad, men vilket vackert stråk vi gick efter vattnet. Fick höra från en av er läsare, att Vänersborg kallas för lilla Paris.

Vi fortsatte vår färd runt Vänern och nästa stop blev Mellerud, men det var för att ladda bilen, sedan åkte vi till akvedukten i Håverud. Har imponerats av det stället sedan jag var liten, men nu fick jag komma dit. Så häftigt ställe och så mycket det fanns där. Fin restaurang, med så mycket gott att äta. De var specialiserade på lax, men hade mycket annat gott också. P tog en laxtallrik, jag tog en räksallad, och vi var supernöjda båda två. Vädret var med oss, vilket var tur, för det hade inte blivit samma upplevelse annars.

Vi hade en sådan tur för det kom allt en båt som kom genom akvedukten och som sedan slussade ner i sjön nedanför.

Här fanns bra ställplatser för den som är nyfiken på detta fina ställe.

När vi ätit och kollat runt på allt, så fortsatte vi en riktig motorcykelväg mot Åmål, riktigt kurvig.

Stannade bara som hastigast i Åmål, men de hade också en fin hamn och det såg mysigt ut nere vid vattnet.

När vi kom mot Karlstad, började regnet. trodde solen alltid sken där, blink blink.

Vi försökte åka ifrån regnet och åkte ut i Kristinehamns skärgård, men wow vilken fin skärgård, och långt ut där hittade vi en rätt nyöppnad restaurang som såg jättefin ut, men vi skulle vidare, och regnet hade kommit ikapp oss, så vi åkte tillbaka någon mil för att komma till Ölme prästgård och gästgiveri. Här var hundar välkomna i alla rum, så vi fick ett jättefint stort och ljust rum. Maten var ännu bättre än middagen vi fick kvällen innan, superbra ställe.

Så bra betyg till Ölme prästgård, som ni hittar här.

Ett par små minus. Elbilsladdarna var trasiga och hade man fönstret öppet på natten, stördes jag av trafiken utanför, men annars får de bästa betyg.

Min blus från första dagen hittar ni här, svarta kjolen här. Skorna här och den gula klänningen här

Nu är det redan söndag och vi har en vecka kvar av semester. den ska tydligen bjuda på mer regn. Men vi har planer, både besök, åka båt och gå på konsert.

Kram Kram Helena

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
 • Milla
  augusti 6, 2023

  Tack för alla tips, härlig idé att åka runt Vänern. Minns tråkiga, kurviga vägar när jag var liten o åkte den vägen men då var ju allt tråkigt 😀. Vi har ju pulat med golfbagar o cyklar i våra bilar i sommar och inte åkt så långt, tänkt vad mycket fint s9m finns att se ändå. Och som du vet, vi missade ju tyvärr Askersund häromdagen – vi hade inte riktigt koll på att de fått SÅ mycket regn på golfbanan där – men fick ju se Örebro o makens arbetsplats fick jag besöka med 😀. Ett annat år planerar vi mer men i år hade vi ingen stor plan på att resa som tur är, hade pratat om norra Tyskland men där har de ju inte heller haft så bra väder… Somen o tjej skulle åka MC till Norge o Trollstigen nästa vecka men är hemma o renoverar istället och om nån vecka ska syrran med barn gå upp på Kebenekaise men där har de problem med …hm hygienen på fjällstationen. Vad händer liksom 🤔

 • Lena - gott för själen
  augusti 9, 2023

  Vi bodde och åt på något som hette Idas brygga i Karlsborg, kanske är det samma. Men åh vad synd om de gått i konkurs i så fall. Riktigt läckert ställe. Vårt rum var verkligen på bryggan med ”balkong” där och maten var fantastisk!

  Mariestad gillade vi verkligen också. Bodde på Vänerport och åt på Sill och Dynamit. Toppen! Och så mysig stad. De där besöken var förresten på vår roadtrip Göta Kanal (med bil) samma resa då vi besökte Vadstena. Det finns så mycket fint att se!

  Kram Lena