Viktiga saker att ha koll på

I samarbete med Aatos

Hej på er!

Idag ska jag ta upp några viktiga saker, som vi måste ha koll på, tycker jag i alla fall.

Det här att vara sambo, har ni koll på vad som händer om den ena av er dör?

Det är ju inte så att du ärver din sambo, om ni inte skrivit något.

Har ni gemensamma barn, så ärver de.

Annars är det sambons föräldrar eller syskon som ärver, och det är ju inte så roligt om man köpt hus, har en massa lån, som helt plötsligt blir dina, men du blir av med huset.

Likaså är det viktigt om man träffar en ny partner som har egna barn och du också har barn, ni flyttar ihop och så går partnern bort, den situation som uppstår då blir inte rolig.

Jag upplever att det oftast är vi tjejer som inte bryr oss så mycket, utan hoppas att allt kommer gå bra och skulle något hända, så är väl alla snälla och inser vad som är rätt. Tyvärr, så fungerar det inte. Det finns lagar och regler som ska följas och är det något vi vet, så är det att,

Alla ska vi dö en dag, det vi inte vet är, när.

Lagen som styr vilka som ärver, är arvsrätten. Barnen kommer alltid först, men det styrs av om man varit gift, sambo eller skild.

Inne på Aatos hemsida kan ni läsa i vilken turordning lagen säger att man ärver någon, och hur man med hjälp av ett testamente kan underlätta, så att partnerna kan sitta i orubbat bo.

Något som är ännu värre är om båda föräldrarna skulle avlida och de har små barn, vem ska ta hand om barnen när båda föräldrarna är bort. Genom testamente kan man skriva vad man önskar

Man kanske tycker att det är knepigt att göra ett testamente, men tänk vad det underlättar för efterkommande.

Nu kan man faktiskt göra sitt testamente på webben, lätt och smidigt.

Det var ett gäng jurister som ansåg att det var krångligt, tog lång tid och var väldigt dyrt för människor att anlita en jurist och kom på att man kunde göra en tjänst på nätet där människor själva kan upprätta sitt avtal /testamente, mycket enklare online. Avtalen är utformade av jurister och teknologispecialister, så man vet att avtalet blir korrekt. Aatos finns i både Finland, Sverige och Danmark. Det man kan göra är testamente, samboavtal, bouppteckning och framtidsfullmakt.

Såklart kan man kontakta dem och få råd av en jurist via Chat eller mail, helt kostnadsfritt om det är något man vill ha hjälp med. Enkelt, smidigt och mycket billigare.

Ni hittar Aatos hemsida där man gör testamente här

Hur tänker ni angående att upprätta testamente? Jag måste säga att jag skulle behöva göra det och särskilt om jag och P flyttar ihop.

Kram på er

Helena

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
  • E
    september 7, 2022

    Det är jätteviktigt tycker jag speciellt om man har barn sedan tidigare så det inte blir ngt strul om sjd o dödsfall inträffar viktigt men svårt.

  • Päivi
    september 8, 2022

    Är nu änka men vi gjorde ett testamente innan hann gick bort så att dottern ärver allt som enskild egendom. Min mamma fick problem när maken gick bort ( båda hade barn fr tidigare äktenskap ) och hans barn skulle ha ut sitt arv, inget testamente fanns