Det här med klimakteriet

Innehåller annonslänkar

Hej hej!

Det här med att bli äldre går inte alltid hand i hand med hur man vill att det ska göra. Gissar att det går obemärkt förbi för en del och för andra kan det bli en riktigt jobbig period i livet.

Jag har nog haft det rätt lindrigt, men jag var också snabb att söka hjälp när mina blödningar var katastrofala. Då var jag i det så kallade förklimakteriet som var något nytt för mig. Visste inte att man kunde hamna där 10–15 år innan själva klimakteriet. Nu har jag hormonspiral för blödningarna, som nog är borta vid det här laget.

Men spiralen får sitta kvar, då jag även har östrogenplåster. Man måste ha lite av både östrogen och progesteron, och det får jag på så vis.

Andra problem jag har som jag tror hör ihop med klimakteriet är svårigheten att sova gott en hel natt, min hjärndimma som infinner sig mestadels hela tiden. Ångest för minsta lilla, och superstressad för det mesta. Skörare slemhinnor, och svårare att gå ner i vikt. Ett annat problem som man kanske inte tror hör ihop med klimakteriet verkar vara att många får smärta under fötterna, så förutom värk i höfterna på natten så värker det under fötterna när jag börjar gå på morgonen.

Förutom plåster och hormonspiral äter jag en del vitaminer.

Jag tar D vitaminer, förutom på sommaren och jag intar dessa från Holistic som ger 2000iE, vilket är rekommendationen. Nu har jag börjat med Magnesium 250 mg men ska köpa 375 mg som ska ge bättre sömn och faktiskt sover jag just nu som en prinsessa. Annars minskar myrkrypningar och kramp i benen som jag har ibland.

Ett annat kosttillskott jag tänkt börja med är Omega 3 som behövs för att kroppen skall kunna reparera celler och har en påverkan på blodtrycket. Omega 3 bidrar också till att behålla normala kolesterolnivåer i blodet. Eftersom jag ligger på gränsen med mina värden och jag ändå äter väldigt bra kost, så tänker jag att det är bra för mig med lite Omega3 Den har även effekt på astma, eksem inflammatoriska tarmsjukdomar och remautism

Har ni börjat närma er klimakteriet, eller är ni där, eller har det kanske gått över, om det någonsin gör det? Hur har ni upplevt denna period i livet? Jag är nyfiken och ni får gärna berätta för mig hur ni hanterar denna del i livet.

Annars har jag en ledig dag som skall fyllas med en del städning och svara på en massa mail.

Kram på er

Helena

What do you think?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 Comments
 • Lena
  september 13, 2021

  Hej, jag är lika gammal som du, har befunnit mig i klimakteriet ett par år. Har nog haft det lindrigt; inga blödningar sen mensen tog slut, lite svettningar men helt ok, sköra slemhinnor men det finns ju botemedel mot. Det jag tycker är trist är dålig sömn, torrt risigt hår, torra ögon och myrkrypningarna. Jag tränar en hel del och det tror jag har en positiv inverkan. Undrar om det blir bättre när man kommer ur klimakteriet och när gör man det? 🧐Sen har jag fått högt blodtryck, sköldkörtelbesvär, höga blodfetter fast jag äter nyttigt och tränar mycket, det vet jag dock inte om det har med klimakteriet att göra. Så jvla trist att ha en dosett liksom vid denna ålder tycker jag 😅

  Gillar din blogg!

  Lena 🌸

  • helenavi
   september 17, 2021

   Hej Lena! Ja visst är det trist att dessa små krämpor måste komma, när man känner sig så ung i sinnet.
   Äter du magnesium? Annars är det ett tips mot sömn och myrkrypningar. Jag äter också medicin mot blodtryck och ligger på gränsen för blodfetter.
   Har man det genetiskt kan man få dessa bekymmer fast man är duktig och gör som man ska, tyvärr. Klimakteriet kan ju hålla på länge har jag hört, så därför tycker jag att man måste ta tag idet så inte en massa år går åt till att må dåligt.
   Kram Helena

 • Milla
  september 13, 2021

  Känner så väl igen det där med ångest och oro och nattsömn. Allt som snurrar och termostaten löper amok. Jag började äta Atarax och har överlag bättre sömn än tidigare även om jag inte sover mer än runt 6 timmar per natt. Pratade med psykolog ett antal ggr men har mycket att jobba med, orkar inte riktigt ta mig igenom det igen. Det är mycket oro för allt möjligt, men känner att jag inte alls klarar vissa stressiga saker som förr. Men SKA man verkligen klara sånt, jämt? Vissa saker rinner av hur lätt som helst, annat är ju förstås jobbigare och vi har ju det f-de cancerspöket som håller oss på halster. Senast nu då vi väntar på att sonen ska göra en ablation för levermetastas som blev kvar efter operationen i mars.
  I allla fall, mina klimakteriebesvär är lugnare nu, efter typ 9 år. Äter fortfarande antiöstrogen, men funkar bättre nu än i början. Jag tar D-vitamin (mot osteoporos) och magnesium. Tar dagligen MSM pulver (motverka ledbesvär) och vispar ned McT olja och kollagenpulver i mitt morgonkaffe. Det jag måste komma igång med igen är att styrketräna, det vet jag får kroppen och leder och muskler så mycket bättre. Har varit i den största dippen nånsin runt det, så kämpar på mentalt att komma iväg till gymmet.
  Toppen med olika tips och råd, vi är alla olika men ändå så lika i den här åldern. Jag köpte Monica björns bok Stark 50+ – masssa bra pepp och tips.
  Kram!

  • helenavi
   september 17, 2021

   Hej på dig! Ja denna oro för allt och alla är jobbig och jag förstår att din oro är jättejobbig
   med spöket som hänger dig i hasorna. Jag gick hos psykolog ett år i och med skilsmässan och fick ändå mycket förståelse över hur ångest fungerar och hur man kan hantera den, men förstår om det kan vara jobbigt när man har mycket att ta tag i, fast jag tycker det är så skönt, man lär känna sig själv och hur man fungerar väldigt väl. Ditt boktips ska jag kolla på. Ha det gott Kram helena

 • Annika S
  september 14, 2021

  Jag har insett att jag hamnat i klimakteriet i år. Slutade med minipiller förra året. (Hade aldrig någon menstruation då jag åt dem.) Efter två rejäla blödningar som har det inte skett något mera. Har svårt att komma till ro på kvällen och vaknar flera ggr varje natt men det som är jobbigast är värmevallningarna – att helt plötsligt känna sig jättevarm och svettig.

  • helenavi
   september 17, 2021

   Hej Annika. Låter som det kan vara problem som hör till klimakteriet. Jag tar som jag skrev Magnesium för att sova bättre.
   sedan har jag också mina plåster som gör sitt också. Det finns hjälp att få.
   Kram Helena

 • Catarina
  september 14, 2021

  Hej! Bra att du tar upp detta, det är ju så vanligt med diverse problem . Jag känner igen alla dina, men tex inte kopplat värken i fötterna och värken nattetid i höfterna till klimakteriet . Jag har klarat mig från svåra svettningar, men istället har jag ofta frossa och min gynekolog menar att det är vissa som går det istället för värmevallningar. Tack för dina tips !
  Ha en fortsatt bra vecka!
  Catarina

  • helenavi
   september 17, 2021

   Hej Catarina! Tycker det är viktigt att prata om, varför ska så många kvinnor behöva lida i onödan.
   Kram Helena

 • Lena
  september 16, 2021

  Hej
  Jag är 52 och här kommer mensen ff regelbundet och jag har inte märkt några besvär än. Man väntar ju och vet att det kommer komma och det kan jag tycka är lite jobbigt, den här väntan. Jag kan uppleva att mina väninnor har lite svårt att prata om klimakteriet vilket jag tycker är synd. Det är ju inget konstigt och vi ska ju alla in i det på olika sätt. Så jag fortsätter att vänta 😀 kanske jag kommer lindrigt undan.
  Ha det gott
  Kram Lena

  • helenavi
   september 17, 2021

   Hej Lena! Det låter väl superskönt att du inte är där, och vem vet du kanske aldrig får några bekymmer heller, så mitt tips
   är att sluta vänta och njut av livet. Kram Helena